Menu
RSS

Μείωση των τελών κοινοχρήστων χώρων, ζητούν οι επιχειρηματίες του Ηρακλείου

Μείωση των τελών κοινοχρήστων χώρων, ζητούν οι επιχειρηματίες του Ηρακλείου

Επιστολή στον Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων απέστειλε ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών, Επισιτισμού και Διασκέδασης ν.Ηρακλείου

Σε αυτή τονίζεται ότι είναι "στη σωστή κατεύθυνση" η απαλλαγή των επιχειρήσεων από τα τέλη κοινοχρήστων χώρων για τρεις περίπου μήνες με ταυτόχρονη μείωση 50% σε όσες από αυτές δεν πάρουν επιπλέον χώρο, ωστόσο - όπως επισημαίνεται - "στο Ηράκλειο δεν βοηθά τους επιχειρηματίες να μπορέσουν να ξεκινήσουν και δεν απαντά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ώστε να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις τους".

Αναλυτικά η επιστολή: 

Αξιότιμοι κύριοι

Γνωρίζετε καλά πως οι επιχειρηματίες του κλάδου μας  βιώνουν με τον πιο επώδυνο τρόπο μια πρωτοφανή κρίση εξαιτίας της πανδημίας του COVID 19 όπου θα επιφέρει ανυπολόγιστο οικονομικό κόστος μέχρι και το κλείσιμο των επιχειρήσεων μας σε αρκετούς από εμάς.

Γνωρίζετε επίσης ότι παρά τις μειώσεις που κατά καιρούς έγιναν από την Δημοτική Αρχή του νυν Δημάρχου κ. Βασίλη Λαμπρινού, στο Ηράκλειο τα τέλη κοινοχρήστων χώρων ( 168 ευρώ το τετραγωνικό) εξακολουθούν να είναι υπέρογκα σε σχέση με τις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας . Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην Θεσσαλονίκη (αν εξαιρέσουμε την πλατεία Αριστοτέλους) κυμαίνονται στα 50 ευρω το τετραγωνικό, στην Πάτρα στα 45 ευρώ, στην Λάρισα στα 40 ευρώ, στα Χανιά είναι 70 ευρώ, στο Ρέθυμνο 39 ευρώ, στη Σητεία 16 ευρώ ενώ στον Άγιο Νικόλαο 20 ευρώ.

Με δεδομένο ότι από την Δευτέρα 25 Μαΐου που θα  επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις οι περισσότεροι εσωτερικοί χώροι δεν θα λειτουργούν λόγω των περιοριστικών μέτρων και τα τραπέζια στους εξωτερικούς χώρους θα αραιώσουν ( ανά δυο τετραγωνικά μέτρα ένα άτομο) αντιλαμβάνεστε ότι η δυναμικότητα τους μειώνεται αισθητά αλλά τα τέλη κοινοχρήστων χώρων θα τρέχουν.

Θεωρούμε  πως η πρόσφατη απόφαση σας να απαλλάξετε σύμφωνα με την νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει προς ψήφιση η Κυβέρνηση στη Βουλή  για περίπου τρις μόνο μήνες  τις επιχειρήσεις της πόλης από τα τέλη κοινοχρήστων χώρων  με ταυτόχρονη μείωση 50% σε όσες από αυτές δεν πάρουν επιπλέον χώρο  είναι μεν προς την σωστή κατεύθυνση αλλά στο Ηράκλειο δεν βοηθά τους επιχειρηματίες να μπορέσουν να  ξεκινήσουν και δεν απαντά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ώστε να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις τους.

Με δεδομένο όλα τα παραπάνω ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας να υιοθετήσει την πρόταση μας την οποία έχουμε καταθέσει δημόσια αλλά και προφορικά σε όλες τις κατ ιδίαν συναντήσεις μας για επανακαθορισμό των δημοτικών τελών στα επίπεδα των άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας μας  με πλήρη αναμόρφωση του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2019-2020.

 Αν δεν γίνει αυτό θεωρούμε ότι για μας είναι δώρο-άδωρο η παραπάνω απόφαση της Κυβέρνησης για μείωση των δημοτικών τελών κοινοχρήστων χώρων σε ποσοστό 50% όσων επιχειρήσεων δεν εκμεταλλευτούν επιπλέον τετραγωνικά μέτρα γιατί στο Δήμο Ηρακλείου αφενός δεν υπάρχει μεγάλη δυνατότητα παραχωρήσεις επιπλέον τετραγωνικών μέτρων ιδιαίτερα στο κέντρο της πόλης και αφετέρου γιατί διατηρούμε  πανελλαδικά τα πιο ακριβά τέλη,.

Στο Ηράκλειο δηλαδή το  ποσό που θα προκύψει από τη μείωση του 50% θα είναι αντίστοιχο με αυτό που σήμερα πληρώνουν χωρίς έκπτωση οι πιο ακριβές πόλεις της χώρας.

Ασφαλώς και αντιλαμβάνεστε ότι το αίτημα μας αυτό είναι δίκαιο, εφικτό και υλοποιήσιμο και δεν αποτελεί πρόβλημα το γεγονός ότι βρισκόμαστε περίπου στη μέση του οικονομικού έτους, διότι υπάρχουν λόγοι που τεκμηριώνουν την ανάγκη υλοποίησης του, που δεν είναι άλλοι, από τη ζοφερή οικονομική πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει στον τόπο μας το σκηνικό της πανδημίας.

Επιπροσθέτως θα θέλαμε να λάβετε υπόψη σας το γεγονός ότι την τελευταία 10ετία ο Δήμος Ηρακλείου με βάση τα στοιχεία της οικονομικής υπηρεσίας  του έχει εισπράξει από τα καταστήματα εστίασης ένα ποσό της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ  περιπου και σε αυτή την δύσκολη συγκυρία που ο κλάδος πλήττεται θεωρούμε πως είναι στοιχειώδης υποχρέωση του να στηριχθεί από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας.

Και η μόνη λύση για να στηριχθεί στα πλαίσια της ισονομίας και της ισοπολιτείας είναι να μειωθούν τα δημοτικά τέλη κοινοχρήστων χώρων προσαρμόζοντας τα στο ύψος των άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας και στη συνέχεια να εφαρμοστεί η μείωση της ρύθμισης του 50% που προτείνει για όλη την χώρα η Κυβέρνηση.

back to top