Menu
RSS

Η διαδικασία για την αποζημίωση 800 ευρώ σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν

Η διαδικασία για την αποζημίωση 800 ευρώ σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν

Έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην Εργάνη - Ποιοι εξαιρούνται

 

Θέμα χρόνου είναι η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην Εργάνη μέσω τις οποίας οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή θα μπορούν να λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ για το διάστημα από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου.

Σε πρώτη φάση οι επιχειρήσεις - εργοδότες στους οποίους  έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας, θα πρέπει να εισέλθουν στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη και μέσω της καρτέλας «Ειδικά έντυπα» θα διαλέξουν την επιλογή «Δηλώσεις Αναστολής Δραστηριοτήτων Εργοδοτών».

Στη συνέχεια θα συμπληρώσουν όλα τα απαραίτητα πεδία καθώς και τους εργαζόμενους που δεν εργάζονται λόγω του υποχρεωτικού λουκέτου, όσο κι εκείνους που ενδεχομένως εξακολουθούν κι εργάζονται λόγω του ότι δουλεύει ένας μόνο κλάδος της επιχείρησης όπως για παράδειγμα ταβέρνα που έκλεισε υποχρεωτικά, όμως έχει και υπηρεσίες delivery που συνεχίζει να δουλεύει.

Ειδικότερα θα υποβάλουν:

Υπεύθυνη Δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων - εργοδοτών υποβάλλουν ατομικά:

  • Υπεύθυνη Δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα ανοίξει μέσα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
  • Τα προσωπικά τους στοιχεία, τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στα μέτρα οικονομικής στήριξης, αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ασφαλιστικής κάλυψης, έκτακτων επιδομάτων, επιταγών κατάρτισης, που θα θεσπιστούν και θα εφαρμοστούν για τη στήριξη των εν λόγω εργαζομένων.
  • Για την εφαρμογή όλων αυτών λαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των υποκείμενων σε όλες τις προβλεπόμενες επεξεργασίες του θεσπίζονται στο παρόν.

Από τη διαδικασία εξαιρούνται:

  • όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως,
  • όσοι διατελούν σε πάσης φύσεως νόμιμη άδεια,
  • όσοι αποτελούν προσωπικό ασφαλείας,
  • και εν γένει όσων η σύμβαση δεν αναστέλλεται λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας των επιχειρήσεων.
 
 
 
 
 

 

back to top