Menu
RSS

Ημερίδα για τα προσωπικά δεδομένα και την ασφάλεια των μαθητών στον ψηφιακό κόσμο

Ημερίδα για τα προσωπικά δεδομένα και την ασφάλεια των μαθητών στον ψηφιακό κόσμο

Η ημερίδα φιλοξενείται από το Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Οι  Διευθύνσεις  Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) διοργανώνουν την Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020, ημερίδα με θέμα «Προστασία των προσωπικών δεδομένων και ασφάλεια των μαθητών στον ψηφιακό κόσμο». 

Οι ψηφιακές τεχνολογίες  καταλαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής μας, μετασχηματίζοντας τους τρόπους που εργαζόμαστε, μαθαίνουμε, επικοινωνούμε, συμμετέχουμε στην κοινωνική και πολιτική ζωή, δημιουργώντας νέες δυνατότητες αλλά και νέες προκλήσεις. Η προστασία των δικαιωμάτων μας στον ψηφιακό κόσμο, παρά τις  προσπάθειες ρυθμίσεων σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, παραμένει ένα ανοιχτό ζήτημα. Η ημερίδα εστιάζει στην προστασία των δικαιωμάτων των μαθητών στον ψηφιακό κόσμο. Επιχειρείται διεπιστημονική προσέγγιση μέσα από τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, νομικών, ειδικών επιστημόνων και ερευνητών πληροφορικής.

Το πρώτο  μέρος της ημερίδας  απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς. θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στην ασφάλεια και στην προστασία των δικαιωμάτων των μαθητών, ιδίως των προσωπικών δεδομένων, στον ψηφιακό κόσμο και το ρόλο του σχολείου, της οικογένειας, της επιστημονικής κοινότητας και της πολιτείας. Θα παρουσιαστούν εκπαιδευτικά προγράμματα και εκπαιδευτικό υλικό (οπτικοακουστικό υλικό, διαδικτυακά μαθήματα, διαδραστικά παιγνίδια) που μπορούν να αξιοποιηθούν  από τους εκπαιδευτικούς για την διδασκαλία αντίστοιχων θεμάτων.

Οι απογευματινές δράσεις της ημερίδας, ώρα 18:00-20:30, είναι ανοικτές στο κοινό και απευθύνονται σε γονείς και μαθητές που φοιτούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, είτε στις δύο τελευταίες τάξεις του Δημοτικού και εκπαιδευτικούς .Μέσα από διαδραστικά εργαστήρια και παρουσιάσεις εξηγούνται, με απλό και κατανοητό τρόπο, τα δικαιώματα που έχουμε στον ψηφιακό κόσμο και πως μπορούμε να τα υπερασπιστούμε, πώς να αναγνωρίζουμε και να αντιμετωπίζουμε επικίνδυνα φαινόμενα όπως αυτό του κυβερνοεκφοβισμού, καθώς και τρόποι για να ενημερωνόμαστε και να συμμετέχουμε ενεργά στη διαμόρφωση πολιτικών για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας στον ψηφιακό κόσμο.

back to top