Menu
RSS

Στη Βουλή οι ζημιές από το καιρό

Στη Βουλή οι ζημιές από το καιρό

Στην Βουλή φέρνει το ζήτημα της αποκατάστασης των ζημιών, που προκλήθηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες στο Νομό Χανίων, την στήριξη και την αποζημίωση των πληγέντων, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ κ. Μανώλης Συντυχάκης.

Αναλυτικά:

Με τις πρώτες σφοδρές βροχοπτώσεις στις αρχές Νοεμβρίου νέες τεράστιες καταστροφές από τις πλημμύρες έπληξαν το Νομό Χανίων. Ειδικά οι δήμοι Πλατανιά, Κισσάμου και Καντάνου-Σελίνου που πλήγηκαν σφοδρότερα, μετρούν σημαντικές ζημιές σε καλλιέργειες, κατοικίες και ποιμνιοστάσια, με αποκομμένες περιοχές ολόκληρες εξαιτίας της έλλειψης αντιστήριξης των χωμάτινων μαζών δίπλα στο δίκτυο και τους ορμητικούς χείμαρρους που κατέληγαν σε αυτό.

Οκτώ μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στο Νομό Χανιών οι κάτοικοι συνεχίζουν να υφίστανται τα αποτελέσματα της εγκληματικής αδιαφορίας του κράτους (από την κυβέρνηση της ΝΔ και προηγούμενα του ΣΥΡΙΖΑ) και της περιφέρειας και των δημοτικών αρχών.  Οι έντονες πλημμύρες  πριν λίγους μήνες,  λόγω των ανύπαρκτων υποδομών και δικτύων, οδήγησαν σε εκατοντάδες αποκλεισμένα χωριά, λαϊκές κατοικίες σε κατολισθήσεις, κατεστραμμένους βασικούς επαρχιακούς οδικούς άξονες και σημεία του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, σε καταστροφές μέρους του αγροτικού δικτύου και άλλων υποδομών, όπως γέφυρες, σε ζημιές αγροτικού και ζωικού κεφαλαίου, θερμοκηπίων. Οι ζημιές με βάση τις εκτιμήσεις υπολογίζονται περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Μέχρι σήμερα με ευθύνη των κυβερνήσεων, της περιφερειακής διοίκησης – που είτε δηλώνει αναρμόδια, είτε επικαλείται έλλειψη χρηματοδότησης- αλλά και των δημοτικών αρχών που στηρίζουν την πολιτική κόστους-οφέλους, έχουν πραγματοποιηθεί αποσπασματικά μερικές διανοίξεις δρόμων και υποτυπώδεις καθαρισμοί καλαμιών από τα ρέματα. Επιπλέον, η Ε.Ε. από το ταμείο αλληλεγγύης δίνει μόλις 5 εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών.

Με ευθύνη των παραπάνω, δεν προχώρησαν ούτε οι ουσιαστικές και απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης-αντιστήριξης του οδικού δικτύου και των γεφυρών, ούτε και τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα και λοιπά μέτρα προστασίας ενόψει χειμώνα.

Οι πρόσφατες πλημμύρες έδειξαν για άλλη μια φορά πόσο ευάλωτος και ανοχύρωτος είναι ο Νομός από την ανυπαρξία αντιπλημμυρικών και άλλων έργων υποδομής, όπως δρόμων επαρχιακών και αγροτικών – που θα είναι ασφαλής και προσβάσιμοι σε χωριά και αγροτικές καλλιέργειες- δικτύων όμβριων υδάτων, καθαρισμών ρεμάτων και ποταμών, κατασκευή νέων γεφυρών ή ενίσχυση των όσων ήδη υπάρχουν, σημάνσεων του δικτύου προς αποφυγή επικίνδυνων διαβάσεων, δρόμων που διασχίζουν ποτάμια και ρέματα, κ.ά.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε άμεσα:

  • Να καταγραφούν και αποκατασταθούν στο σύνολό τους οι ζημιές από τον κρατικό προϋπολογισμό, να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες ώστε να διασφαλιστεί πως το φαινόμενο αυτό δε θα επαναληφθεί και να αποζημιωθεί το σύνολο των πληγέντων, καθώς και να ελαφρυνθούν από φόρους, δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, χρέη σε τράπεζες.
  • Παράλληλα να αποκατασταθούν στο σύνολό τους οι ζημιές στην Εθνική Οδό και στο επαρχιακό δίκτυο και να γίνει μελέτη υποστήριξης του εδάφους. Να υλοποιηθούν χωρίς καμία καθυστέρηση όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, τα απαραίτητα έργα διάνοιξης και εμβάθυνσης των ποταμών, διευθέτησης των χειμάρρων και αντιδιαβρωτικά έργα που να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών με βάση και μελέτη του ΥΠΕΚΑ.
back to top