Menu
RSS

Στην Πόλη τα καφέ της Ευρώπης

Στην Πόλη τα καφέ της Ευρώπης

Kοινή συνάντηση υπό την ελληνική Προεδρεία των ομάδων εργασίας για τον Πολιτισμό και για τον Τουρισμό του BSEC (Black Sea Economic Cooperation) διεξήχθη  στην Κωνσταντινούπολη με καλεσμένους εκπροσώπους από τα κράτη μέλη του BSEC.


Η ελληνική αντιπροσωπεία είχε εκπροσώπους από τα Υπουργεία Τουρισμού, Πολιτισμου και Αθλητισμού, ενώ για πρώτη φορά προσκλήθηκε ο Ιδρυτής και Πρόεδρος του EHICA, Βασίλης Σταθάκης, ως ένας εκ των βασικών ομιλητών στη συνάντηση.

Το υπουργείο Τουρισμού εκπροσώπησαν ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού Κώστας Λούλης, η Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Τουριστικής Πολιτικής του Υπουργείου Τουρισμού, Παναγιώτα Διονυσοπούλου, ο Γιώργος Κακούτης, της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε και εκ μέρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) συμμετείχε ο Νικόλαος Γκολφινόπουλος. Τη συνάντηση προέδρευε η κα. Διονυσοπούλου. 

Εκ μέρους του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, παρούσες ήταν οι κκ. Μαριάνθη Αναστασιάδου, προϊσταμένη του τμήματος διεθνών σχέσεων του ΥΠΠΟΑ, και Ελένη Ράπτη, αρχαιολόγος, της γενικής διεύθυνσης αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονονομιας.

Η συζήτηση αφορούσε τρόπους, μεθόδους, συνέργειες και δράσεις με στόχευση στην ενίσχυση του τουρισμού μέσω συνεργασιών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Βασίλης Σταθάκης, Ιδρυτής και Πρόεδρος του EHICA παρουσίασε τις δράσεις του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ Ευρώπης, ανακοίνωσε επίσημα την έναρξη συνεργασίας του Συνδέσμου με την Τουρκία, με αφορμή το Ιστορικό Καφέ «Πέρα Παλάς» το οποίο έγινε το νεότερο μέλος του Συνδέσμου και μίλησε εκτενώς, για τη σημασία του 10ου Διεθνούς Συμβουλευτικού Forum «Πολιτιστικές Διαδρομές» του Συμβουλίου της Ευρώπης, που θα διεξαχθεί στα Χανιά μεταξύ 7-9 Οκτωβρίου 2020. Επίσης μίλησε για την νέα «Πολιτιστική Διαδρομή» με την ονομασία «Δρόμος Ιστορικών Καφέ» η οποία προετοιμάζεται προς πιστοποίηση από το Συμβούλιο της Ευρώπης και τη σημασία των συνεργειών ως ώθηση στον πολιτιστικό τουρισμό και την πολιτιστική επιχειρηματικότητα.

«Είναι κοινή πεποίθηση ότι πλέον οι επισκέπτες μιας πόλης, μιας χώρας, αναζητούν νέες προκλήσεις, εναλλακτικούς τρόπους απασχόλησης και διασκέδασης. Επίσης, αυξάνεται όλο και περισσότερο ο θεματικός τουρισμός. Στο πλαίσιο αυτό, η Πολιτιστική Διαδρομή «Δρόμος Ιστορικών Καφέ», φιλοδοξούμε να ανοίξει νέες προοπτικές και δυνατότητες στη δυναμική του τουρισμού.  Εξάλλου, τα Ιστορικά Καφέ είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα πολιτιστικής επιχειρηματικότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης αποτελούν αναπόδραστα εξαιρετικές τουριστικές προτάσεις και έχει αποδειχτεί έμπρακτα ότι οι «Δρόμοι» αυτοί, βοηθούν στην περαιτέρω πολιτιστική, τουριστική και φυσικά οικονομική ανάπτυξη ενός τόπου», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο κ. Σταθάκης.

Ο κ. Σταθάκης είχε και κατ΄ιδίαν συνομιλίες με τον εκτελεστικό γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Stefano Dominioni, ο οποίος ήταν επίσης καλεσμένος ομιλητής στη συνάντηση του BSEC. Στις συνομιλίες αυτές, στις οποίες παρούσα ήταν η εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, Μαριάνθη Αναστασιάδου, προϊσταμένη του τμήματος διεθνών σχέσεων του ΥΠΠΟΑ, αναφέρθηκαν αρκετές από τις οργανωτικές λεπτομέρειες του σημαντικότατου Forum που θα φιλοξενηθεί στα Χανιά, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι εξαιτίας της επετείου (δέκα χρόνων) του Forum, τόσο ο κ. Dominioni, όσο και ο κ. Σταθάκης και η κα. Αναστασιάδου, συμφώνησαν η εκδήλωση να χαρακτηρίζεται από νεωτερικά στοιχεία και από ιδιαίτερη φροντίδα στις λεπτομέρειες.

Με αφορμή το ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη, και τη συμμετοχή του στην  Κοινή συνάντηση των ομάδων εργασίας για τον Πολιτισμό και για τον Τουρισμό του BSEC ο Βασίλης Σταθάκης επισκέφθηκε επίσημα το ελληνικό Προξενείο, όπου συναντήθηκε με την ελληνίδα Γενική Πρόξενο, κα Τζωρτζίνα Σουλτανοπούλου. Στο Προξενείο, ο κ. Σταθάκης ενημέρωσε την ελληνίδα Γενική Πρόξενο για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του EHICA και συζήτησαν το ενδεχόμενο πιθανής μελλοντικής συνεργασίας με θέμα τον τουρισμό, τον πολιτισμό και - φυσικά- τα Ιστορικά Καφέ. 

 

Στη συνέχεια ο κ. Σταθάκης συναντήθηκε με τον Γιάννη Δερμιτζόγλου, Διευθυντή του "Ζωγράφειου Λυκείου" στην Κωνσταντινούπολη, ένα σχολείο με μεγάλη ιστορία και σημασία για τον ελληνισμό της Πόλης. Ο κ. Σταθάκης ξεναγήθηκε στους χώρους του σχολείου και στη συνέχεια συνομίλησε εκτενώς με τον κ. Δερμιτζόγλου σχετικά με τις δράσεις του EHICA αλλά και τις πολιτιστικές δραστηριότητες του "Zωγράφειου".

back to top