Menu
RSS

Ηλεκτρονική… παρακολούθηση για τα αρωματικά φυτά της Κρήτης

Ηλεκτρονική… παρακολούθηση για τα αρωματικά φυτά της Κρήτης

Ένα νέο «εργαλείο» θα έχουν στα χέρια τους οι αγρότες της Κρήτης, προκειμένου ανά πάσα ώρα και στιγμή, όπου και αν βρίσκονται, να μπορούν μέσα από το κινητό τους τηλέφωνο να έχουν την πληροφορία ποιο αρωματικό ή φαρμακευτικό φυτό μπορεί να ευδοκιμήσει.

Πρόκειται όπως  μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ για ένα «προϊόν» συνεργασίας της Περιφέρειας Κρήτης και του Πανεπιστημίου Κρήτης που τίθεται σε εφαρμογή και μέσω του διαδραστικού χάρτη, στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας, θα δίνει τα στοιχεία που χρειάζονται οι ενδιαφερόμενοι.

Όπως δήλωσε ο επιστημονικά υπεύθυνος του Βοτανικού Κήπου του Πανεπιστημίου Κρήτης Στέργιος Πυρίντσος, ο κάθε αγρότης μπορεί να πάρει τις γεωγραφικές συντεταγμένες του χωραφιού του ή του αγροκτήματός του με το GPS που έχει στο κινητό του, να εισάγει το στίγμα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, να διαλέξει το φαρμακευτικό φυτό που τον ενδιαφέρει, και να δει την καταλληλότητα της θέσης που είναι το χωράφι του για την καλλιέργεια του συγκεκριμένου είδους.

Όπως εξήγησε, η καταλληλότητα θα δίδεται διαβαθμισμένη από το 0 έως το 1 και όσο πιο κοντά στο 1 είναι η τιμή που θα του δώσει το σύστημα τόσο πιο κατάλληλη είναι η θέση του χωραφιού του για το συγκεκριμένο είδος φυτού.

«Παράλληλα το σύστημα του δίνει και την καταλληλότητα για τα υπόλοιπα φαρμακευτικά φυτά που εξετάστηκαν, ούτως ώστε να κρίνει αν η επιλογή που έκανε για το συγκεκριμένο είδος είναι η καλύτερη για την περιοχή που βρίσκεται το χωράφι του. Με τη συγκεκριμένη πλατφόρμα που ανέπτυξε ο Βοτανικός Κήπος του Πανεπιστημίου Κρήτης με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης δίδεται ένα σημαντικό εργαλείο στον αγρότη που θέλει να προχωρήσει στην καλλιέργεια φαρμακευτικών φυτών» συμπλήρωσε ο κ. Πυρίντσος.

back to top