Menu
RSS

Σε κατάληψη προχωρούν οι φοιτητές του ΤΕΙ Χανίων

Σε κατάληψη προχωρούν οι φοιτητές του ΤΕΙ Χανίων

Oι σπουδαστές του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. (Πρώην ΤΕΙ Χανίων) προχωρούν έπειτα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Σπουδαστών σε κατάληψη της Σχολής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. :

Σε ένα νέο τοπίο ξεκινάει η φετινή χρονιά, ήδη από  τα πρώτα βήματα που έκανε μέσα στο καλοκαίρι η κυβέρνηση ΝΔ έχει κάνει ξεκάθαρη την πρόθεσή της να ολοκληρώσει το καθεστώς κοινωνικής βαρβαρότητας, πάνω στην αντιλαϊκή βάση που έχτισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Μια πολιτική που έχει δεσμευτεί σε ένα βαθιά αντιλαϊκό ευρωμνημονιακό πλαίσιο της λιτότητας και της εκμετάλλευσης, των αιματηρών πλεονασμάτων και των μαζικών ιδιωτικοποιήσεων, μέχρι το 2060! 

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πάνω στο δρόμο που έστρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πάγια πιστή και αυτή στις επιταγές της Ε.Ε., έρχεται να πλήξει για ακόμα μια φορά συνολικά την εκπαίδευση κατακερματίζοντας τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα αλλά και κεκτημένο του φοιτητικού κινήματος. Πόσο μάλιστα με την ψήφιση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου το οποίο διαλύει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και εξισώνει τα πτυχία των ιδιωτικών κολλεγίων με αυτά των δημοσίων πανεπιστήμιων.

Εν συνέχεια ετοιμάζει ένα νομοσχέδιο το οποίο μιλάει για διάγραφες φοιτητών στα ν+2 έτη, την επαναφορά της βάσης του 10 και τα πανεπιστήμια πλέον να λειτουργούν εντελώς ανεξάρτητα από την κρατική χρηματοδότηση, η οποία θα ελέγχεται αυστηρότατα από την αξιολόγηση με ιδιωτικό – οικονομικά κριτήρια. Τα έσοδα του Πανεπιστημίου θα προκύπτουν σε μεγάλο βαθμό από την εμπλοκή ιδιωτών.

Spin off εταιρείες θα χρησιμοποιούν τις υποδομές των ιδρυμάτων (π.χ. εργαστήρια) για την παραγωγή πλήρως εμπορευματοποιημένης έρευνας. Στις διαχρονικές ελλείψεις (βλ. σίτιση – στέγαση – φύλαξη) έρχονται να απαντήσουν οι ΣΔΙΤ (συμπράξεις δημοσίου – ιδιωτικού τομέα). Κυβέρνηση ΝΔ και παιδεία: Να μην κατατεθεί ο νόμος-πλαίσιο

Στο κομμάτι της παιδείας η κυβέρνηση παρουσιάζει τις αναδιαρθρώσεις που ετοιμάζει ως καινοτόμες και προωθητικές, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για την συνέχιση  και  βάθεμα  του προγράμματος     του    ΣΥΡΙΖΑ, σε συμφωνία πάντα με τις επιταγές ΟΟΣΑ-ΕΕ-κεφαλαίου. Σχεδιάζουν μία εκπαίδευση γεμάτη ταξικούς φραγμούς που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της αγοράς και των μεγαλοεπιχειρήσεων, πανεπιστήμια για την ελίτ της κοινωνίας,  με μειώσεις εισακτέων και διαγραφέςφοιτητών. Σχεδιάζουν ένα πανεπιστήμιο που θα παράγει φτηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό με υποβαθμισμένα μορφωτικά εργασιακά επαγγελματικά δικαιώματα. Συγκεκριμένα:

Μετά την ψήφιση της κατάργησης του ασύλου μέσα στο κατακαλόκαιρο η Κυβέρνηση ετοιμάζει νέο κεντρικό νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση με κεντρική στόχευση την ενίσχυση τηςαυτονομίας/αυτοδιοίκησης των πανεπιστημίων και η δημιουργία σύγχρονων-εξώστρεφων-αξιολογούμενων –ανταγωνιστικών πανεπιστημίων σε σύνδεση με την αγορά εργασίας. Ένα νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων προβλέπει.

α) Αλλαγές στον τρόπο διοίκησης των ιδρυμάτων-επαναφορά Συμβουλίων Ιδρύματος

β) Αλλαγές στην οικονομική διαχείριση των ιδρυμάτων και προσέλκυση περαιτέρω πόρων

γ) Έμφαση στην αξιολόγηση

δ) Αλλαγές στα προγράμματα σπουδών

ε) Καθορισμό ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ και ενίσχυση του ρόλου των ιδρυμάτων στον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων.

στ) Διαγραφές φοιτητών στα ν+2 χρόνια

Ειδικές επιμέρους πτυχές που ενισχύουν τις παραπάνω κατευθύνσεις αποτελούν 

  • Κατάργηση Ασύλου: Η σχετική ρητορεία της κυβέρνησης εξαντλείται στην πάταξη της ανομίας(κλοπές, ναρκωτικά κ.λπ.) πράγμα που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.Ας μην ξεχνάμε πως πιάτσες ναρκεμπόρων και τοξικοεξαρτημένοι μεταφέρθηκαν από την ίδια την αστυνομία κοντά στις σχολές. Αν όντως κυβέρνηση και σώματα ασφαλείας ήθελαν να λύσουν το πρόβλημα, θα στόχευαν στην πραγματική πηγή του, που είναι οι μεγαλοναρκέμποροι και οι εφοπλιστές που μεταφέρουν κοντέινερ με ναρκωτικά. 

Με το μέτρο αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει να απονομιμοποιήσει και να εξουδετερώσει την όποια πολιτική δράση των φοιτητών μέσα στο πανεπιστήμιο. Είναι ουσιαστικά το μέσο επίτευξης ενός πολυπόθητου στόχου: την διαμόρφωση ενός πανεπιστημίου στα πρότυπα επιχείρησης, που θα χτυπάει οποιαδήποτε φωνή αντίστασης και πολιτικής δράσης.

  • «Αξιολόγηση παντού»: Από τα βασικά συνθήματα της ΝΔ για την εκπαίδευση. Με ποια κριτήρια όμως; Με αυτά της αγοράς προφανώς. Ένα τμήμα ή ένα πανεπιστήμιο θα έχει θετικές αξιολογήσεις όχι αν συμβάλλει στις κοινωνικές ανάγκες, αλλά αν μπορεί να προσελκύσει και να προσφέρει άρτιες υπηρεσίες στους ιδιώτες επενδυτές, και προφανώς αν δεν έχει «ενοχλητικές» φωνές εντός του, που να το αμφισβητεί. Όπου εφαρμόστηκαν τέτοια συστήματα οδήγησαν σε συρρίκνωση των πανεπιστημίων, μείωση κυρίως των κοινωνικών επιστημών, πλήρη υποταγή στις στενές τρέχουσες ανάγκες της αγοράς, ιδιωτικοποιήσεις.
  • Διαγραφές Φοιτητών: Πέραν από το γεγονός πως κανένα κόστος δεν έχει για το κράτος το να σπουδάζει κανείς περισσότερα χρόνια από το προβλεπόμενο όριο, το συγκεκριμένο μέτρο στοχεύει στην μείωση της αναλογίας μεταξύ αριθμού μελών ΔΕΠ και φοιτητών η οποιία αποτελεί βασικό κριτήριο ως μέτρο αξιολόγησης και χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων από ιδιώτες. Το παραπάνω μαζί με την σκλήρυνση του εσωτερικού καθεστώτος των σχολών (προαπαιτούμενα, ροές μαθημάτων κλπ) έχουν ένα ξεκάθαρο στόχοπου είναι το πέταγμα έξω απ τις σχολές των πιο φτωχών φοιτητών και την επιβολή ενός καθεστώτος υποταγής των φοιτητών και περεταίρω εντατικοποίησης τους.
  • «Αυτονόμηση και ανεξαρτησία ιδρυμάτων», ΣΔΙΤ(Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα): Σε συνέχεια της λογικής του «αυτοδύναμου» και «αυτοχρηματοδοτούμενου» πανεπιστημίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ προτάσσει την χρηματοδότηση από ιδιώτες και μεγαλοεπιχειρήσεις ως την λύση για την μείωση των δημοσίων δαπανών για την παιδεία που έχουν εφαρμόσει οι κυβερνήσεις τα χρόνια της κρίσης. Κίνητρο για τους ιδιώτες αυτούς θα αποτελέσουν οι Σ.Δ.Ι.Τ., οι κοινές ερευνητικές δραστηριότητες κ.λπ, έτσι κεφάλαιο και εργοδοσίες θα έχουν λόγο για την παρεχόμενη παιδεία και την έρευνα, οι οποίες προφανώς θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους και όχι τις αντικειμενικές ανάγκες της κοινωνίας.

Η ΝΔ «χτίζει πάνω στην πολιτική της κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ και στην εκπαίδευση. Πολλές φορές από τις θέσεις της «υπεύθυνης» αντιπολίτευσης, κατηγορεί τη ΝΔ, ότι του κλέβει τις ιδέες και το έργο του. Η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ γενίκευσε τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, ακολούθησε όλες τις επιταγές της ΕΕ και της Μπολώνια, συγχώνευσε σχολές για να περικόψει δαπάνες.

Eπιδίωξε σύνδεση των ιδρυμάτων με την τοπική αγορά. θεσμοθέτησε τα διετή προγράμματα σπουδών για να γίνει η νεολαία αναλώσιμη στις μηχανές των εταιρειών. Έβαλε στο μάτι το άσυλο(με το πόρισμα Παρασκευόπουλου), ταυτίζοντας το με την ανομία και την παραβατικότητα. Και οι δύο υπηρέτησαν την ουσία των επιταγών της ΕΕ και του ΟΟΣΑ.

ΜΕΡΙΜΝΑ

Φτάνοντας στα Χανιά σε μία ιδιαιτέρως τουριστικοποιημένη πόλη τα τελευταία χρόνια, η αξιοποίηση των κατοικιών για τουριστική χρήση μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών μίσθωσης, όπως το AirBnb, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των διαθέσιμων κατοικιών για ενοικίαση.

Η εύρεση κατοικίας, λοιπόν, καταλήγει να είναι όλο και πιο δύσκολη όταν τα διαθέσιμα σπίτια είναι ελάχιστα και τα ενοίκια έχουν φτάσει στα ύψη. Έτσι, είτε οι φοιτητές πληρώνουν ενοίκια αναντίστοιχα των περιπτώσεων, είτε μένουν πολύ μακριά από το κέντρο της πόλης, είτε αναγκάζονται να παρατήσουν τις σπουδές τους και να γυρίσουν στον τόπο κατοικίας τους, αφού η διοίκηση του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ  δεν τους παρέχει την απαραίτητη στέγαση. Πιο συγκεκριμένα, δεν υπάρχουν εστίες και τα διαθέσιμα δωμάτια δεν επαρκούν για όλους τους αφού είναι μόνο 17 για όλο το ίδρυμα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

1)Κανένας φοιτητής να μην διαγραφεί!

2)Δημοσιά και δωρεάν παιδεία για όλους.

3) ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΜΟΝΙΜΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΙΤΙΣΗ , ΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ. (Καμία επιβολή ενοικίου ή ανέγερση ιδιωτικών εστιών. Άμεση ανέγερση εστιών με ευθύνη του κράτους. Επίδομα στέγασης σε όσους φοιτητές από την επαρχία μένουν εκτός εστιών. Αποδοχή φοιτητών με αποκλειστικά κοινωνικά κριτήρια.)

4)ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

5)Καμία διάσπαση του ενιαίου πτυχίου. Καμία σκλήρυνση των όρων φοίτησης και αντιδραστικών αλλαγών του προγράμματος σπουδών. Εξεταστική 4 εβδομάδων και επί πτυχίω εξεταστικές χωρίς προαπαιτούμενο αριθμό μαθημάτων. Καμιά εντατικοποίηση των σπουδών. Αύξηση των ορίων δήλωσης μαθημάτων – πτυχιακές εξεταστικές

6)Καμία ιδιωτικοποίηση των σχολών μας! Όχι στο ξεπούλημα της περιουσίας των ιδρυμάτων – όχι στην εξαγορά εδρών από επιχειρήσεις και τον Στρατό. Καμία σκέψη για δίδακτρα.

7)ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ. Δημοκρατικά δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες για όλους

8)Σύγκρουση με τις μνημονιακές πολιτικές της Κυβέρνησης και της ΕΕ.

9)Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους – αυξήσεις στους μισθούς. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

10)Κατάργηση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου

11)Όχι στους Πλειστηριασμούς Α’ κατοικίας (ηλεκτρονικούς και μη).

12)Να κλείσει η βάση της Σούδας και του Άραξου. Έξω το ΝΑΤΟ. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

1)ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1/11 ΣΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ.

2)ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ-ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ-ΦΟΙΤΗΤΩΝ-ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 4/11.

3)ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 4/11 ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ.

4)ΝΑ ΚΑΛΕΣΤΕΙ ΓΣΤ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 5/11 ΜΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΗΤΟΡΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΕ ΑΥΤΗΝ

5)ΕΚ ΝΕΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 6/11 ΓΙΑ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟ.

back to top