Menu
RSS

Προσφυγικό και Πρόνοια στην ατζέντα της Δόμνας Μιχαηλίδου αύριο Σάββατο στα Χανιά

Προσφυγικό και Πρόνοια στην ατζέντα της Δόμνας Μιχαηλίδου αύριο Σάββατο στα Χανιά

Η κ Μιχαηλίδου θα συναντηθεί με δημάρχους και θα επισκεφθεί ιδρύματα της πόλης .

Στα Χανιά στο πλαίσιο τριήμερης περιοδείας  στην Κρήτη με φόντο το προσφυγικό  και θέματα που απασχολούν τις υπηρεσίες Πρόνοιας αναμένεται αύριο Σάββατο  η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου.

Η κ Μιχαηλίδου θα συναντηθεί με δημάρχους και θα επισκεφθεί ιδρύματα της πόλης .

Η κ. Μιχαηλίδου από το Ηράκλειο που ήταν ο πρώτος σταθμός της παρουσίας της στο νησί, σε δηλώσεις της ανέφερε ότι θα ζητήσει από τους τοπικούς φορείς να αυξήσουν τον αριθμό των ασυνόδευτων παιδιών που ήδη φιλοξενεί η Κρήτη, επισημαίνοντας ότι αυτή την ώρα από τις 4.800 παιδιά που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, 1.000 είναι στη Μόρια, ενώ η Κρήτη φιλοξενεί μόλις 25.

Η αρμοδιότητα της παιδικής προστασίας των ανήλικων ασυνόδευτων παιδιών, τα οποία χρειάζονται ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, ανήκει στο υπουργείο Εργασίας, ανέφερε η κ. Μηχαηλίδου και προσέθεσε: «Ήρθαμε να παρακαλέσουμε και να δούμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε με τις τοπικές αρχές ώστε να απορροφήσουν κάποια παιδιά σε ξενώνες, που χρηματοδοτούνται πλήρως από την Κομισιόν και την ΕΕ. Μιλάμε για μικρούς ξενώνες μέχρι 30 ανήλικα παιδιά, που είναι η πιο ευάλωτη ομάδα του μεταναστευτικού – προσφυγικού και πρέπει κάπως να απορροφηθούν».

Η Υφυπουργός Εργασίας είπε ότι η Κρήτη αποτελεί προτεραιότητα, καθώς οι Κρητικοί είναι φιλόξενος λαός, ενώ τα στοιχεία, όπως επισήμανε, δείχνουν ότι μέχρι σήμερα η ένταξη στην κοινωνία των μεταναστών/προσφύγων και ιδίως σε ό,τι αφορά την εργασιακή τους αποκατάσταση, είναι θετικά. Με αυτό τον τρόπο, σημείωσε, θα επιτευχθεί και μια πιο συμμετρική απορρόφηση των παιδιών που υπάρχει στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά «η Κρήτη ως προς αυτό δυστυχώς έχει μείνει πίσω».

Και προσέθεσε: «Με δεδομένο ότι είναι ένα ζήτημα, τη χρηματοδότηση του οποίου έχει ήδη λύσει η Κομισιόν, ήρθαμε να συνομιλήσουμε με τους ΟΤΑ και να δούμε πώς μπορούν να μας βοηθήσουν σε αυτή την εθνική προσπάθεια που κάνουμε για να τοποθετήσουμε τα παιδιά κατ΄ αναλογία σε νομούς έτσι ώστε να μην πέφτει δυσβάσταχτο βάρος σε κάποιες περιοχές, όπως αυτή της Μόριας που τα παιδιά ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες σε camp και κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης».


 

back to top