Menu
RSS

Μ. Βολουδάκης: Οι πλημμυροπαθείς μαθητές των Χανίων να εισαχθούν καθ’υπέρβασιν στα ΑΕΙ

Μ. Βολουδάκης: Οι πλημμυροπαθείς μαθητές των Χανίων να εισαχθούν καθ’υπέρβασιν στα ΑΕΙ

Αναλυτικά το κείμενο


Όπως είναι γνωστό, ο νομός Χανίων επλήγη τον περασμένο χειμώνα από πλημμύρες μεγάλης έκτασης. Για τους μαθητές και μαθήτριες και τους αποφοίτους των τελευταίων τάξεων των Λυκείων των περιοχών που κηρύσσονται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω φυσικών καταστροφών, ο νόμος 4521/2018 προβλέπει δυνατότητα εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ καθ’υπέρβασιν - ως ένα ποσοστό - του αριθμού των εισακτέων. Το πλεονέκτημα αυτό αποδίδεται σε μαθήτριες και μαθητές που συγκεντρώνουν αριθμό μορίων μεγαλύτερο από το 70% της βάσης εισαγωγής στη σχολή της προτίμησής τους.

Προϋπόθεση αποτελεί η έκδοση σχετικής Υπουργικής Αποφάσεως, η οποία προσδιορίζει τις λεπτομέρειες της εφαρμογής του νόμου και το ακριβές ποσοστό της υπέρβασης του αριθμού των εισακτέων ανά κατηγορία Λυκείου. Για ορισμένα Λύκεια του νομού, όπως για παράδειγμα το Γενικό Λύκειο Αλικιανού, το Γενικό Λύκειο Κολυμβαρίου και το Εσπερινό ΕΠΑΛ Πλατανιά, τα πράγματα ήταν ιδιαίτερα δύσκολα. Το ΓΕΛ Αλικιανού και το ΕΠΑΛ Πλατανιά έκλεισαν για 10 εργάσιμες ημέρες, ενώ οι μαθητές για πολύ μεγαλύτερο διάστημα είχαν δυσκολία στην πρόσβαση στο σχολείο τους. Λόγω της κατάρρευσης της γέφυρας του Κερίτη, πολλοί μαθητές είχαν επίσης δυσκολία μετακίνησης προς τα Χανιά όπου πήγαιναν για τα φροντιστήριά τους.

Σε πολλά χωριά της περιοχής είχε επίσης για κάποιες ημέρες διακοπεί η ηλεκτροδότηση. Η κατάσταση έχει γνωστοποιηθεί εγκαίρως στο Υπουργείο, με γραπτά αιτήματα και αναλυτική τεκμηρίωση, τόσο από τους Συλλόγους Γονέων όσο και από το Δήμο Πλατανιά. Αντίστοιχες καταστάσεις αντιμετώπισαν κι άλλα Λύκεια του νομού. 

Παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο έχει ενημερωθεί εγκαίρως και αναλυτικά, η Υπουργική Απόφαση δεν έχει ακόμη εκδοθεί. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλος αριθμός μαθητών και γονέων αδυνατούν να προγραμματίσουν την επόμενη χρονιά.
Ερωτάται η Υπουργός:

- Προτίθεται να προχωρήσει στην έκδοση της σχετικής Υπουργικής Αποφάσεως σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 42 του Ν.4521/2018 για όσα Λύκεια του Νομού Χανίων πληρούν τις προϋποθέσεις;

- Αν ναι, πότε ακριβώς θα ολοκληρωθεί η διαδικασία;". 

 

back to top