Menu
RSS

Η τοποθέτηση του Δημάρχου Χανίων Τάσου Βάμβουκα για την ανακατασκευή της Δημοτικής Αγοράς

Η τοποθέτηση του Δημάρχου Χανίων Τάσου Βάμβουκα για την ανακατασκευή της Δημοτικής Αγοράς

“Πραγματικότητα η αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς”

Aναλυτικά η τοποθέτηση του Δημάρχου Χανίων Τάσου Βάμβουκα:

Εκφράζω τη μεγάλη μου ικανοποίηση διότι το σπουδαίο έργο της αποκατάστασης της Δημοτικής Αγοράς είναι πλέον μια πραγματικότητα.

            Μετά την απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου που ενέκρινε τον τρόπο εκτέλεσης του έργου αποκατάστασης της Δημοτικής Αγοράς, βρισκόμαστε μια “ανάσα” πριν την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού που θα γίνει μέχρι τις αρχές Ιουνίου του παρόντος έτους για την αποκατάσταση του μνημείου.

            Συνεπώς, άλλο ένα μεγάλο ζήτημα του Δήμου μας, μπήκε στην τελική ευθεία επίλυσης από την παρούσα Δημοτική Αρχή, μετά την Α’ φάση του διεθνούς διαγωνισμού που έγινε πρόσφατα για τις 8 νέες σχολικές μονάδες και την συμφωνία παραχώρησης του στρατοπέδου Μαρκοπούλου.

Ήταν μια μακρά διαδρομή που ξεκίνησε από τις αρχές του 2015, όταν μάς εγκρίθηκε από τον τότε υπουργό οικονομικών κ. Γιώργο Σταθάκη η ενίσχυση του Δήμου με 5 εκ. Ευρώ για τις ανάγκες αποκατάστασης ετοιμορροπίας, συνεχίστηκε με την κοπιώδη επικαιροποίηση και συμπλήρωση των μελετών, σε συνεργασία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χανίων με τους αρχικούς μελετητές του έργου και τη συμφωνία που πετύχαμε με τους καταστηματάρχες.

Η επιλογή που κάναμε για τον τρόπο εκτέλεσης του έργου με τη διαδικασία του άρθρου 28 του νόμου 4412, θα μας δώσει ένα έργο ποιοτικό που μέσα σε 12 μήνες θα επιτρέψει με ασφάλεια την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εντός.

Ο ανοικτός διεθνής διαγωνισμός θα οδηγήσει στην πιο συμφέρουσα και όχι, κατά ανάγκη, την οικονομικότερη προσφορά, διασφαλίζοντας έτσι την αξιοπιστία του αναδόχου του μεγάλου αυτού έργου.

            Αυτή ήταν η επιτυχής κατάληξη μιας μεγάλης προσπάθειας που ξεκίνησε από την αρχή της θητείας μας για ένα μεγάλο και δύσκολο έργο για την αποκατάσταση ενός μνημείου που βρίσκεται σε κακή κατάσταση η οποία δεν δικαιολογεί καμία καθυστέρηση, όπως τον “νεκρό χρόνο” που μεσολαβεί μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων από τις νέες δημοτικές αρχές τον Σεπτέμβριο. Υπάρχει μάλιστα έκθεση επιτροπής του υπουργείου πολιτισμού που υποχρεώνει την άμεση λήψη μέτρων για την ασφάλεια του κτηρίου.

            Αντιμετωπίσαμε άλλο ένα μεγάλο και δύσκολο και για χρόνια “λιμνάζον” θέμα του Δήμου μας με μεγάλη υπευθυνότητα. Πάμε με πλήρεις μελέτες, με σωστή διαδικασία και όχι με την εύκολη λύση ενός απλού μειοδοτικού διαγωνισμού που θα μας επέτρεπε να έχουμε ήδη ξεκινήσει το έργο και να το βλέπουν οι συμπολίτες μας, μόνο και μόνο για να κερδίσουμε εμείς τις εντυπώσεις. Η εμπειρία του τελωνείου, ενός μνημείου πολύ μικρότερου από την Αγορά που χρειάστηκαν 6 χρόνια για να τελειώσει, αποτέλεσε ένα παράδειγμα προς αποφυγή. Το ενδεχόμενο να νεκρώσει για χρόνια το κέντρο της πόλης μας είναι ένα σενάριο “τρόμου” που σε καμία περίπτωση δεν θέλαμε να αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες και η πόλη μας ευρύτερα.

            Θα ήθελα να ευχαριστήσω για την συνεργασία μας, που οδήγησε σε αυτό το ευτυχές αποτέλεσμα,  τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργο Ξανθουδάκη, την Τεχνική μας Υπηρεσία και ιδιαίτερα τον προϊστάμενο Τεχνικών έργων, τους αρχικούς μελετητές του έργου, τον πρόεδρο και το συμβούλιο των επαγγελματιών της δημοτικής αγοράς και όλους τους συνεργάτες μου που ασχολήθηκαν με την διεκπεραίωση αυτής της δύσκολης υπόθεσης.

Ξεκινάει άμεσα το “ταξίδι” αποκατάστασης του συμβόλου της πόλης μας με σίγουρα βήματα, που σε σύντομο χρόνο θα μας δώσουν ένα κτήριο ανακαινισμένο, με επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν με νέο κανονισμό, με προσανατολισμό στην προώθηση τοπικών προϊόντων και στην άσκηση δραστηριότητας που ταιριάζει στις σύγχρονες συνθήκες και ανάγκες, ενισχύοντας έτσι το μνημείο λειτουργικά και αισθητικά, αποδίδοντας στην πόλη μας την υπεραξία που της ανήκει.

 

 

back to top