Menu
RSS

Εγκαινιάστηκε το Πάρκο «Γιούρι Γκαγκάριν» παρουσία πέντε Ρώσων κοσμοναυτών

Εγκαινιάστηκε το Πάρκο «Γιούρι Γκαγκάριν» παρουσία πέντε Ρώσων κοσμοναυτών

Εγκαινιάστηκε το μεσημέρι της Κυριακής 14 Απριλίου

Εγκαινιάστηκε το μεσημέρι της Κυριακής 14 Απριλίου το Πάρκο «Γιούρι Γκαγκάριν», στον Καράβολα, παρουσία του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, της Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και πέντε Ρώσων κοσμοναυτών: οι τέσσερις εν ενεργεία – ο ελληνικής καταγωγής Θεόδωρος Γιουρτσίχιν (Γραμματικόπουλος) και οι Αντόν Σκάπλεροφ, Ολέγκ Αρτέμιεφ και Σεργκέι Προκόπιεφ, οι οποίοι κατά το πρόσφατο παρελθόν έχουν έρθει στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος για το πρόγραμμα αποκατάστασής τους. Μαζί τους και ο Δρ. Μιχαήλ Ποτάποφ, βετεράνος κοσμοναύτης και ειδικός ιατρός στα προγράμματα αποκατάστασης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με αγιασμό, τον οποίο τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος. Ακολούθησαν ο χαιρετισμός του Δημάρχου, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Γκαγκάριν σε αυτό τον χώρο, τον Σεπτέμβριο του 2016, ήταν η απαρχή για να φτάσουμε στο σημερινό γεγονός των εγκαινίων του Πάρκου που αφιερώνεται στον σπουδαίο κοσμοναύτη.

Διευρύνοντας εφεξής εκείνη την κίνηση εξωστρέφειας του Δήμου μας, το Πάρκο “Γιούρι Γκαγκάριν” θα αποτελέσει ένα σταθερό σημείο τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος για τους χιλιάδες Ρώσους επισκέπτες που επιλέγουν τον τόπο μας για τις διακοπές τους. Είναι άλλωστε γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, μέσω των τομέων του Πολιτισμού και του Τουρισμού, η προσέγγιση Ελλάδος και Ρωσίας είναι ολοένα και πιο γόνιμη.

Στην σημερινή τελετή, μας τιμά, συνάμα, η παρουσία των εν ενεργεία Ρώσων κοσμοναυτών, οι οποίοι, σε μια συμβολική κίνηση, θα φυτέψουν στον χώρο αυτό μιαν ελιά.
Θέλω να απευθύνω ένα θερμό ευχαριστώ σε όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση των εργασιών στον χώρο αυτό. Επίσης ευχαριστώ και τον συνδιοργανωτή της εκδήλωσης, τον τουριστικό οργανισμό ΤΕΖ ΤOUR Hellas».

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, στον χαιρετισμό του, αφού συνεχάρη τον Δήμο Ηρακλείου και την TEZ TOU Hellas για την πρωτοβουλία, αναφέρθηκε στην σημασία της ύπαρξης του πάρκου «Γιουριν Γκαγκάριν» ως συμβόλου ειρήνης, διεθνούς συνεργασίας και συνύπαρξης των δύο λαών. Η Περιφέρεια. όπως είπε ο κ Αρναουτάκης επικροτεί και ενισχύει κάθε πρωτοβουλία και δράση που αναδεικνύει και προβάλλει την Κρήτη και την χώρα μας γενικότερα στο εξωτερικό.

Η κ. Κουντουρά εξήρε κι εκείνη με την σειρά της ιδέα για την δημιουργία προτομής και Πάρκου «Γκαγκάριν» στο Ηράκλειο και συμπλήρωσε ότι η προβολή της Ελλάδος και της Κρήτης στο εξωτερικό, εξαιτίας αυτής της πρωτοβουλίας είναι πολύ σημαντική. Για αυτό και το Υπουργείο Εξωτερικών την στήριξε από την πρώτη στιγμή.

Εκ μέρους των κοσμοναυτών μίλησε στα ελληνικά ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν (Γραμματικόπουλος), ο οποίος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Ηρακλείου ως οικοδεσπότη και εξέφρασε την χαρά του και την ονοματοθεσία του πάρκου «Γκαγκάριν».

Αμέσως μετά ακολούθησε ανταλλαγή δώρων και στη συνέχεια οι κοσμοναύτες φύτεψαν από μια ελιά στο Πάρκο «Γκαγκάριν».

Στην εκδήλωση παρερεύθησαν επίσης οι βουλευτές Ηρακλείου Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Σωκράτης Βαρδάκης, Σπύρος Δανέλλης, μέλη της Δημοτικής Αρχής Ηρακλείου, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών οργανώσεων, καθώς και πλήθος κόσμου.

Μάλιστα όταν ολοκληρώθηκε το τελετουργικό, οι κοσμοναύτες παρέμειναν στον χώρο προκειμένου να φωτογραφηθούν με τους θαυμαστές τους και να μοιράσουν αυτόγραφα.

Πηγή: kriti24.gr

back to top