Menu
RSS

Βιωματικά Πολυαισθητηριακά Εργαστήρια από το “ΔΙΑΒΑΖΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ” στα Χανιά

Βιωματικά Πολυαισθητηριακά Εργαστήρια  από το  “ΔΙΑΒΑΖΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ” στα Χανιά

Δράσεις ευαισθητοποίησης παιδιών σε θέματα τυφλότητας.

Τρία πολυαισθητηριακά εργαστήρια έγιναν το Μάρτιο στα Χανιά από τους ειδικά εκπαιδευμένους εθελοντές του «Διαβάζω για τους Άλλους” σε συνεργασία με τους Black Light (πρώην Dialogue in the Dark).

Συγκεκριμένα οι δράσεις έγιναν σε μαθητές της Α’ Λυκείου του 1ου ΕΠΑΛ Χανίων, σε μαθητές της Γ’ τάξης του Δημοτικού σχολείου Αγροκηπίου καθώς και σε παιδιά του Κέντρου Παιδικής Δημιουργίας Λενταριανών.

Με τη βοήθεια των εθελοντών του δικτύου τα παιδιά γνώρισαν  τη γραφή Brailleκι έγραψαν το όνομά τους στη γραφομηχανή Braille, έμαθαν πως μπορούν να συνοδέψουν έναν τυφλό και «μπαίνοντας» στο ρόλο του τυφλού και του συνοδού περιηγηθήκαν στο χώρο του σχολείου με κλειστά μάτια και με τη χρήση του λευκού μπαστουνιού, αναγνώρισαν  αντικείμενα χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις της αφής και της όσφρησης κι έμαθαν πως χρησιμοποιεί ένας τυφλός τη σύγχρονη τεχνολογία (κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, κλπ).

 Σκοπός των παραπάνω δράσεων  είναι η αύξηση της ενσυναίσθησης των παιδιών στην επικοινωνία τους με τους τυφλούς ανθρώπους και η κατανόηση ότι μπορούν «βλέποντες» και «μη βλέποντες» να συνυπάρξουν και να συνεργαστούν άριστα με αποτέλεσμα τη μείωση των φαινομένων αποκλεισμού ατόμων με απώλεια όρασης.

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος "Σημεία Στήριξης", που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, τη Φιλανθρωπική Οργάνωση Hellenic Hope, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

 

 

back to top