Menu
RSS

Μέσα σε τρία χρόνια θα έχει παραδοθεί το πάρκο Ειρήνης και Φιλίας στα Χανιά

Μέσα σε τρία χρόνια θα έχει παραδοθεί το πάρκο Ειρήνης και Φιλίας στα Χανιά

Ιδιώτης θα τα ανακατασκευάσει και συντηρήσει για 25 χρόνια αλλά δεν θα τα εκμεταλλευτεί

Πιθανόν σε 10 - 12 μήνες από σήμερα να ξεκινήσει το έργο της ανακατασκευής του πάρκου Ειρήνης και Φιλίας αλλά και των 8 σχολείων του δήμου Χανίων μέσω ΣΔΙΤ, συνολικού ύψους 42 εκατ. ευρώ.

Ήδη δόθηκαν στη δημοσιότητα οι δυο προτάσεις για τις υποδομές και τις χρήσεις που μπορούν να αναπτυχθούν στο πάρκο Ειρήνης και Φιλίας καθώς και για την ενοποίησή του με τον δημοτικό κήπο Χανίων. Οι ιδέες αυτές θα αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου προκειμένου να οδηγηθούμε στην τελική μορφή της πρότασης ανακατασκευής.

Σύμφωνα με την αρχιτέκτονα και συνεργάτιδα του Γραμματέα ΣΔΙΤ, Ν. Ματζούφα του Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης, Μαρία Ανθομελίδη, στις 27 Μαρτίου θα γίνει η συζήτηση με τους υποψήφιους αναδόχους και κατόπιν η προεπιλογή τους. Θα ακολουθήσει ανταγωνιστικός διάλογος και στο τελος θα υπάρξουν οι τελικές δεσμευτικές προσφορές.

Περιγράφοντας η κα Ανθομελίδη τον χαρακτήρα του έργου, ανέφερε ότι στόχος είναι να ενταχθούν στο πάρκο παιδικές χαρές και αθλητικές δραστηριότητες. Θα εξεταστεί αν θα καταργηθεί ή θα διατηρηθεί το υφιστάμενο θέατρο με την αντικατάστασή του ενδεχομένως από κάποιο χώρο άθλησης και θα αποφασιστεί με ποιο τρόπο το πάρκο θα ενωθεί με τον δημοτικό κήπο Χανίων, είτε με την κατάργηση της οδού Πλουμιδάκη, είτε με την κατασκευή πεζογέφυρας. 

Τέλος όπως είπε ο απολογισμός των έργων ΣΔΙΤ στην Ελλάδα είναι πολύ πετυχημένος μέχρι τώρα, δηλώνοντας πως τα 24 σχολεία που έχουν ήδη παραδοθεί στην Αττική μέχρι σήμερα λειτουργούν άψογα με τους καθηγητές και μαθητές να είναι ικανοποιημένοι. Εξάλλου όπως είπε, αν ο ανάδοχος δεν παραδώσει άρτια τα έργα που αναλαμβάνει και δεν αντεπεξέλθει πλήρως στις μετέπειτα υποχρεώσεις και συντήρησεις των έργων, υφίσταται ρύτρες.

Η εκτέλεση του έργου μέσω ΣΔΙΤ, δεν έχει καμία σχέση με ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αυτών υποδομών και χώρων, δηλαδή του πάρκου Ειρήνης και Φιλίας και των 8 σχολείων.

Για μια ακόμα φορά ο δήμαρχος Χανίων, διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει κανενός είδους εκμετάλλευση από τον ιδιώτη διευκρινίζοντας ότι ο ανάδοχος του έργου είναι υποχρεωμένος να το σχεδιάσει, να το ανακατασκευάσει, να το συντηρεί και να το καθαρίζει για 25 χρόνια. Ο ιδιώτης δεν θα εκμεταλλευτεί το έργο καθώς θα πληρωθεί με πληρωμές διαθεσιμότητας του δημοσίου. Όπως είπε ο κ. Βάμβουκας οι θεωρίες περί ιδιωτικοποιήσεως είναι ανυπόστατες και μυθεύματα.

Η παρουσίαση των δυο προτάσεων έγινε χθες στο ΚΑΜ παρουσία φορέων.

Πηγή: flashnews.gr

 

 

back to top