Menu
RSS

Πότε μπαίνουν οι επιδοτήσεις

Πότε μπαίνουν οι επιδοτήσεις

Θέμα ημερών στα βιβλιάρια των αγροτών οι ενισχύσεις

Στα 100 εκατομμύρια ευρώ (ίσως και παραπάνω) ανέρχεται το συνολικό ποσό που θα αρχίσει να καταβάλλεται για τους αγροτοκτηνοτρόφους της Κρήτης, πιθανόν από το βράδυ της Παρασκευής 14 Δεκεμβρίου ή από την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με άνωθεν πληροφορίες που εξασφάλισε και αποκάλυψε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Μύρων Χιλετζάκης.

Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται η δεύτερη δόση της Ενιαίας Ενίσχυσης, η κρατική ενίσχυση για τους αιγοπροβατοτρόφους για κάλυψη της απώλειας στο γάλα και τα δικαιώματα στους νέους παραγωγούς μέσα από το Εθνικό Απόθεμα.

Συνολικά, σε όλη τη χώρα θα έρθουν από το πρόγραμμα της ενιαίας ενίσχυσης 950.000.000 ευρώ. Αυτά αφορούν στο 30% της Βασικής Ενίσχυσης συν στο “πρασίνισμα”. Να υπενθυμίσουμε για μια φορά ακόμη, ώστε να μην υπάρχουν παρερμηνείες στις τάξεις των αγροτών, ότι στην πρώτη πληρωμή πληρώθηκε το 70% της Βασικής Ενίσχυσης. Και τώρα πληρώνεται το υπόλοιπο 30% της Βασικής συν το “πρασίνισμα”. Για να το κατανοήσουν περισσότερο οι παραγωγοί, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε επίσης ότι στην πρώην δόση πληρώθηκε το 48% της Ενιαίας Ενίσχυσης και τώρα, συνεπώς, θα πληρωθεί το υπόλοιπο 52%.

Πέρα από το ποσό αυτό, πρόκειται ακόμη να καταβληθούν 10 εκατομμύρια ευρώ στους νέους δικαιούχους των δικαιωμάτων, μέσα από το Εθνικό Απόθεμα, το οποίο και τροφοδοτείται από τις περικοπές που γίνονται για διάφορους λόγους. Και έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια ουκ ολίγες. Έτσι, από τις περικοπές αυτές, ο “εθνικός κουμπαράς” όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, τροφοδοτείται και κάθε δύο χρόνια μοιράζει τα χρήματα που έχει συγκεντρώσει στους νέους δικαιούχους, μέσα από διάφορα κριτήρια, με τους αγρότες-μέλη του προγράμματος Νέων Αγροτών να είναι οι πρώτοι δικαιούχοι.

Επίσης, 41 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν μέσα από το πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας “de minimis”.

«Θα πάρουν 5 ευρώ για κάθε κεφάλι ζώου οι κτηνοτρόφοι εκείνοι που έχουν παραδώσει γάλα. Δηλαδή, ενώ οι κτηνοτρόφοι κάθε χρόνο λαμβάνουν μέσα από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις 3 ευρώ στο κάθε ζώο, τώρα θα πάρουν ένα έξτρα πριμ 5 ευρώ ανά ζώο», είπε στην εφημερίδα μας ο Μύρων Χιλετζάκης. Και διευκρίνισε ότι τα χρήματα αυτά θα δοθούν μόνο σε αυτούς που έχουν προσκομίσει τιμολόγια σε ό,τι αφορά το κομμάτι του γάλακτος. Δηλαδή, τα 5 ευρώ ανά κεφάλι ζώου θα δοθούν σε όσους κτηνοτρόφους δίνονται και τα 3 ευρώ ως συνδεδεμένη ενίσχυσης.

Από ’κει και πέρα, στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας θα δοθεί και το ποσό των 245 εκατομμυρίων ευρώ, μέσα από το πρόγραμμα της Εξισωτικής Αποζημίωσης που θα πληρωθούν στις 22 Δεκεμβρίου.

«Περίπου 100 εκατομμύρια θα “πέσουν” στην Κρήτη από το σύνολο των επιδοτήσεων. Δηλαδή, Ενιαία Ενίσχυση (Βασική και “πρασίνισμα”), βιολογικά, που έχουν ήδη δοθεί, Εξισωτική και νέα δικαιώματα από το Εθνικό Απόθεμα»...

Πηγή: Νέα Κρήτη

back to top