Menu
RSS

Κάλεσμα σε διαδήλωση στις 6/12 στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς

Κάλεσμα σε διαδήλωση στις 6/12 στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς

Στα Χανιά

Κάλεσμα σε διαδήλωση που θα πραγματοποιηθεί για τα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς στις 18.00 απηύθυναν με ανακοινώσεις που εξέδωσαν την Τετάρτη η τοπική επιτροπή Χανίων του ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Ενωτική Πρωτοβουλία Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση του ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Η Εξέγερση είναι εδώ και θα νικήσει

Η μαζική εξέγερση εργατών και νεολαίας του Δεκέμβρη του 2008, που πυροδοτήθηκε από τη δολοφονία του 15χρόνου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου από την αστυνομία της ΝΔ, παραμένει, 10 χρόνια μετά, ζωντανή και επίκαιρη.

Το κίνημα του Δεκέμβρη με το δυναμισμό του άνοιξε νέους δρόμους για το κίνημα. Με την πρωτοφανή μαζικότητα και επιμονή του, με την άμεση και έμπρακτη αμφισβήτηση της κυβέρνησης, των θεσμών του κράτους, της εξουσίας και του πλούτου, με τη διάρκεια και τον παλμό του, με την άρνησή του να μείνει στα όρια της «νομιμότητας», του καθωσπρεπισμού και τελικά της υποταγής στους θεσμούς, έδειξε το δρόμο για μια συνολική και ριζική ανατροπή της μέχρι τότε πολιτικής της αστικής τάξης.

Ο Δεκέμβρης του 08 ήταν μια μάχη απέναντι στην κρίση του καπιταλισμού που γεννά φτώχεια εξαθλίωση ανεργία ρατσισμό σεξισμό και πόλεμο, μια έκφραση της οργής της νεολαίας και των εργατών απέναντι σ’αυτούς που καταδικάζουν τη ζωή και το μέλλον και γι’ αυτό γέννησε μία καινούρια ριζοσπαστικοποίηση στη νεολαία και στην εργατική τάξη και έγινε ο πυροδότης των μεγάλων κοινωνικών αγώνων όλης της επόμενης δεκαετίας. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που θα γιορτάσει σε λίγους μήνες τα δέκα χρόνια από την ίδρυσή της, στην πραγματικότητα «ιδρύθηκε» μέσα στην εξέγερση του Δεκέμβρη.

Σήμερα 10 χρόνια μετά συνεχίζουμε μέχρι να νικήσουμε ενάντια στη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και όλων των επίδοξων διαχειριστών της κρίσης, ενάντια στην ΕΕ των μνημονίων και του ρατσισμού, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τις αστικές τάξεις που θέλουν την νεολαία «αναλώσιμη» στα πολεμικά τους σχέδια, το ρατσισμό, το εθνικιστικό μίσος ανάμεσα στους λαούς και τον φασισμό, το σεξισμό, την καταπάτηση των δημοκρατικών ελευθεριών. Παίρνουμε την σκυτάλη από τις πρόσφατες μάχες ενάντια στο νέο Λύκειο του Γαβρόγλου και στις εθνικιστικές «καταλήψεις» που έδωσαν χιλιάδες μαθητές.

Απέναντι σε ένα σύστημα που το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί είναι σφαίρες στη νεολαία και λεφτά στις τράπεζες και τους πολεμικούς εξοπλισμούς, η νεολαία, οι εργαζόμενοι και ο λαός έχουν συμφέρον και μπορούν να παλέψουν για τη ζωή και το μέλλον που τους αξίζουν με την αντικαπιταλιστική αριστερά μπροστά!

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 06 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜ. ΑΓΟΡΑΣ ΣΤΙΣ 18:00.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ (τοπική επιτροπή Χανίων)

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Φοιτητων του Π.Κ

Πριν από 10 χρόνια, στις 6 Δεκεμβρίου 2008, ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος πέφτει νεκρός από την σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα που αδικαιολόγητα έστρεψε την κάνη του όπλου του στον άτυχο νέο. Τις επόμενες μέρες, ακολούθησε ένα ξέσπασμα οργής και αμφισβήτησης ενάντια στη βία των δυνάμεων καταστολής για τον άδικο χαμό ενός ακόμα νέου. Το τραγικό αυτό γεγονός αποτέλεσε την αφετηρία μαζικών κινητοποιήσεων τόσο του νεολαιίστικου όσο και του εργατικού κινήματος. Καταλήψεις, πορείες και διαδηλώσεις αποτέλεσαν το μέσο πάλης του λαού, που εναντιώθηκε στην κρατική εξουσία και το πολιτικό κατεστημένο. Ο Δεκέμβρης του 2008 έδειξε τα αντανακλαστικά που έχει κόσμος του κινήματος και αποτέλεσε απότοκο μιας διετίας μεγάλων αγώνων της σπουδάζουσας νεολαίας.

Ειδικότερα σήμερα, όπου η επίθεση στην κοινωνία ενισχύεται και οι λαοί βυθίζονται όλο και περισσότερο στην οικονομική εξαθλίωση, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, παρατηρείται μια εντονότερη τάση καταστολής απέναντι σε οποιαδήποτε φωνή αμφισβήτησης. Διαμορφώνεται έτσι ένα συνολικότερο αντιδραστικό και αυταρχικό πλαίσιο ενάντια σε όποιον σηκώνει κεφάλι και αγωνίζεται. Οι δημοκρατικές ελευθερίες και δυνατότητα έκφρασης δέχονται μια ολική επίθεση με τα παραδείγματα και στην Ελλάδα να είναι πολλά. Ταυτόχρονα παρατηρείται μια αναβάθμιση της οργάνωσης των σωμάτων καταστολής. Πιο συγκεκριμένα, η αστυνομία έχει μια τάση υιοθέτησης στρατιωτικών πρακτικών και εξοπλισμού, ενώ ο στρατός δομείται ώστε να παρεμβαίνει και σε περιπτώσεις μεγάλων λαϊκών κινητοποιήσεων.

Ταυτόχρονα, χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος με τον οποίο η αστική δικαιοσύνη αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις. Επιλέγει να αναλώνεται στην καταδίκη του αγωνιζόμενου λαού για συνδικαλιστικές ενέργειες και πολιτικές πρακτικές την ίδια ώρα που οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα, του Αλέξη Γρηγορόπουλου και άλλων, κυκλοφορούν ελεύθεροι. Αντίστοιχη είναι η στάση και των media, τα οποία διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, στρέφοντας την κοινή γνώμη ενάντια σε οποιαδήποτε τάση αμφισβήτησης και στηρίζοντας ανοιχτά παρακρατικούς μηχανισμούς.

Όπως συνεχίζεται η κρατική καταστολή και βία τα τελευταία αυτά χρόνια, έτσι είναι απαραίτητο η νεολαία και το κίνημα να αποκτήσει ξανά τα αντανακλαστικά του Δεκέμβρη και να βγει στους δρόμους να διεκδικήσει αυτά που της ανήκουν. Καθήκον της γενιάς μας είναι να μην ξεχάσουμε ποτέ τη δολοφονία του Αλέξη.

Καλούμε όλους τους φοιτητές και την χανιώτικη κοινωνία στην διαδήλωση για την επέτειο των 10 χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξη στις

6/12, 18:00 στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

back to top