Menu
RSS

Άλλο ένα έργο στον δήμο Χανίων χιλιάδων ευρώ που ρημάζει

Άλλο ένα έργο στον δήμο Χανίων χιλιάδων ευρώ που ρημάζει

Πριν από ένα χρόνο, ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε από το δήμο Χανίων στην τοπική κοινωνία του Κυρτωμάδω, το έργο της ανάπλασης της πλατείας του χωριού, που στοίχισε περίπου 250.000 ευρώ και "φιλοδοξούσε" να αποτελέσει ένα δημόσιο χώρο που θα γίνονταν πόλος έλξης για ντόπιους και επισκέπτες.

Η πλατεία διαμορφώθηκε έτσι ώστε να θυμίζει έναν αίθριο πολυχώρο πολιτισμού και εκπαίδευσης για μικρούς και μεγάλους. Δημιουργήθηκε αμφιθέατρο χωρητικότητας 80 ατόμων, βοτανικός κήπος, υποδομές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για πικ - νικ (τραπέζια, πάγκοι κτλ), θέσεις πάρκινγκ ενώ η παιδική χαρά κατασκευάστηκε με όλους τους κανόνες ασφαλείας και τα πλέον σύγχρονα υλικά όπως δάπεδα από πριονίδι. Η πλατεία μάλιστα, ήταν υποψήφια για τα βραβεία Αρχιτεκτονικής της Πανελλήνιας Ενωσης Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ) στην κατηγορία του δημόσιου χώρου και χαρακτηρίστηκε ως πρότυπη.

Εξού και το υψηλό κόστος για την κατασκευή της, όμως ένα χρόνο μετά από το "κόψιμο της κορδέλας" για τα εγκαίνια της πλατείας, η εικόνα που παρουσιάζει κάθε άλλο παρά για βραβείο είναι.

Ξερά χόρτα έχουν ρημάξει τους χώρους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για αναψυχή, στο αμφιθέατρο των 80 ατόμων δεν έχει φιλοξενηθεί ούτε ένα πολιτιστικό δρώμενο ενώ οι σφηκοφωλιές που έχουν αναπτυχθεί, συνέπεια της εγκατάλειψης του χώρου,  έκαναν 'σφουγγαρόπανο" τις τεχνικές προδιαγραφές, τους κανόνες ασφαλείας και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την τήρησή τους. Την περασμένη εβδομάδα μόνο, δύο παιδιά τσιμπήθηκαν από σφίγγες που έχουν φωλιάσει σε κάδο απορριμμάτων. Ευτυχώς κανένα από αυτά δεν είχε αλλεργία γιατί τότε σήμερα θα συζητούσαμε με τελείως διαφορετικό τόνο και ύφος.

Συνοψίζοντας δηλαδή, μόλις ένα χρόνο μετά την παράδοση του έργου, η πλατεία όχι μόνο δεν έχει αποτελέσει ένα πολυχώρο πολιτισμού και εκπαίδευσης αλλά αποτελεί παράδειγμα για ακριβώς το αντίθετο, απωθώντας ακόμα και τους ντόπιους από το να την επισκέπτονται.

Οι κάτοικοι ως επι το πλείστον, όπως ισχυρίζονται φροντίζουν για την διατήρηση της καθαριότητας του χώρου, όμως την περασμένη εβδομάδα το "ποτήρι" ξεχείλισε όταν διαπίστωσαν πως το ρολόι του νερού αφαιρέθηκε, αφήνοντας την πλατεία χωρίς νερό. 

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Αγυιάς - Κυρτωμάδω κ. Γιάννη Πετραντωνάκη, ενημερωθήκαμε ότι η αφαίρεση του ρολογιού έγινε κατά λάθος αφού ο δήμος Χανίων είχε κάνει αίτηση για την αφαίρεση ρολογιού στην Αγυιά και εκ παραδρομής αφαιρέθηκε το ρολόι της πλατείας.

Όπως σοφά έχει ειπωθεί, τα λάθη είναι ανθρώπινα απλά κάποιοι είναι περισσότεροι άνθρωποι από τους άλλους.

Και αν υποθέσουμε ότι αυτό ήταν ένα στιγμιαίο ανθρώπινο λάθος, πώς εξηγείται αυτή η εικόνα εγκατάλειψης που εμφανίζει η πολλά υποσχόμενη πλατεία; 

 

Η ανάπλαση έγινε με τέτοιο τρόπο και στόχευση που για να συντηρηθεί απαιτεί διαρκή παρουσία των αρμόδιων υπηρεσιών. Η φροντίδα από τα ξερά χόρτα, η περιποίηση του βοτανικού κήπου και ο καθαρισμός δεν μπορούν να γίνονται εκ παραδρομής ενώ η διοργάνωση εκδηλώσεων και πολιστικών δρώμενων απαιτούν χρόνο και σχεδιασμό για να υλοποιηθούν. Πιθανότητα, όπως είναι άλλωστε η συνήθης π πρακτική, μετά το σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση αυτής της "ζωντανής" πλατείας πολιτισμού και αναψυχής δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για το πώς οι υπηρεσίες και η τοπική κοινωνία θα ανταποκριθούν στο μέγεθος του έργου.

Παραφράζοντας τη γνωστή φράση "τα μεταξωτά βρακιά θέλουν και επιδέξιους κώλους", τα "φιλόδοξα έργα θέλουν και επιδέξιες υπηρεσίες και πολίτες", διαφορετικά ρημάζουν στο χρόνο. Από την πλευρά τους οι πολίτες έχουν δείξει ότι θέλουν και επιθυμούν να "στηρίξουν" την ύπαρξη μιας τέτοιας πλατείας στο χωριό τους,  το θέμα είναι αν ο δήμος θέλει και μπορεί.

 

Ο κ Πετραντωνάκης, μετά και τα παράπονα κατοίκων, ενημέρωσε την υπηρεσία πρασίνου του δήμου για την υφιστάμενη κατάσταση και όπως μας μετέφερε, ίσως και από σήμερα, ο χώρος θα καθαριστεί ενώ και το ρολόι νερού θα επανατοποθετηθεί. Επίσης, το επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνουν εργασίες συντήρησης στις πέργκολες και τις ξύλινες κατασκευές ενώ πριν το τέλος του καλοκαιριού ενδεχομένως, το αμφιθέατρο θα είναι έτοιμο να φιλοξενήσει πολιτιστική εκδήλωση.

Καλόπιστα λέμε, κάλλιο αργά παρά ποτέ αρκεί αυτή η παρέμβαση να μην είναι αποσπασματική ή για να "καλύψει" την αντίδραση των κατοίκων.

 

Σημειωτέον ότι πολύ κοντά στο Κυρτωμάδω είναι η λίμνη της Αγυιάς (που προσελκύει πολλούς ντόπιους και επισκέπτες) και επομένως όποια πλάνα για την αναζωογόνηση του χωριού θα μπορούσε να συμπεριληφθεί σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό με δράσεις και δραστηριότητες που να συνδυάζουν τις δυνατότητες που προσφέρουν και οι δύο περιοχές.

Πηγή : flashnews.gr

back to top